Stel………………………geschreven door Lonneke Schaap

Stel het was jouw broer, zus of kind
XTC wordt onterecht als onschuldige drug gezien
Veel jongeren zien ecstasy (xtc) vaak als een onschuldige partydrug. Maar volgens onderzoeken van Het Trimbos-instituut is de drug een stuk minder onschuldig dan jongeren denken. Het aantal xtc-vergiftigingen en doden stijgt jaarlijks.
“Als ik mijn dochter omschrijf, dan was ze altijd opgewekt, sociaal en het middelpunt van mijn gezin”, zegt Nicolette Koopen. Op zaterdag 23 juli 2016 kreeg Nicolette een telefoontje of ze zo snel mogelijk naar het ziekenhuis wilde komen. Het ging niet goed met haar dochter Daniëlle: “Ik had geen idee wat ik aan zou treffen in het ziekenhuis. Ik schrok vreselijk toen ik haar zag, het leek net op een epileptische aanval, maar dan twintig keer zo erg. Mijn dochter lag daar op het ziekenhuisbed met 42,7 graden koorts en een enorm hoge hartslag. De enige manier waarop ik nog contact met haar kon maken, was als ik vroeg of ze in mijn hand kon knijpen.”

Nicolette Koopen met haar dochter Daniëlle.

Al snel blijkt dat xtc de oorzaak is van Daniëlle haar aanval. Daniëlle heeft waarschijnlijk thuis in de middag gebruikt. Zij is een van de velen in Nederland die in het ziekenhuis is beland door xtc-gebruik, vertelt Eva Ehrlich, specialist drugs, roken en alcohol van Het Trimbos. Zij geeft aan dat er tussen 2009 en 2015 meer dan achtduizend xtc-gerelateerde incidenten plaatsvonden. En er zijn maar twee politiediensten en acht ziekenhuizen in heel Nederland die het Trimbos van deze cijfers voorziet. In deze periode namen de matige en ernstige vergiftigingen (coma, psychoses en hartproblemen) door xtc enorm toe van 7 naar 28 procent.
Het was een totale verrassing voor Nicolette dat er MDMA en Amfetamine werd gevonden in Daniëlles lichaam: “Het enige wat op dat moment door mijn hoofd spookte was het liedje van Lil’ Kleine, ‘Alle Tieners zeggen ja tegen MDMA’ en ja, mijn kind dus ook…”
De meeste mensen die op de EHBO belanden, praten niet over hun slechte ervaring met xtc. Hierdoor ontstaat een rooskleurig beeld over xtc-gebruik. Daarnaast wordt er door jongeren vaak het excuus gebruikt, dat mensen vroeger ook al xtc slikte. Trimbos geeft hierbij aan dat er in xtc grotendeels MDMA zit. Dit middel werkt stimulerend en je krijgt er energie van. Tegenwoordig is de dosering van MDMA vele malen hoger dan vroeger. Na een langer gebruik van xtc is de kans dat je de effecten voelt minder, waardoor men de neiging heeft meer te nemen. Maar deze hoog-gedoseerde tabletten versterken meestal niet de gewenste effecten, ze verhogen wel het risico op acuut toxische effecten, zoals oververhitting en een hoge bloeddruk.
Als iemand door xtc-gebruik overlijdt, is er meestal sprake van oververhitting. Xtc verhoogt de lichaamstemperatuur waardoor je lichaam ontregeld raakt. De signalen die je lichaam doorgeeft over dorst, vermoeidheid en warmte zijn onbetrouwbaar. De nieren en de lever zijn schoonmakers van je lichaam. De kans op schade aan deze organen neemt toe naarmate je lichaamstemperatuur stijgt. Daarnaast ontstaan er soms ernstige problemen met hart en vaten.
Na een onrustige nacht in het ziekenhuis leek het beter te gaan met Daniëlle. Volgens doctoren was ze bijna buiten levensgevaar. Maar die dag erna wordt Nicolette gebeld dat plots de lever van Daniëlle ermee was opgehouden.
“Ze moest naar een academisch ziekenhuis worden gebracht voor een levertransplantatie. Die ochtend heb ik mijn drie andere kinderen verteld wat er ging gebeuren. Ze moesten afscheid nemen van hun grote zus. Het was hartverscheurend om te zien, mijn kinderen die afscheid nemen van elkaar. Toen mijn jongste dochter naast haar op het kussen kwam liggen, deed ze haar ogen wijdt open en viel weer weg. Dat was de laatste keer dat Daniëlle een teken van leven heeft gegeven.”
Dood. Uit mijn leven gerukt.
Daniëlle kwam maandagnacht in aanmerking voor een levertransplantatie, dinsdagochtend rond negen uur was het zover. “’We gaan nu de operatiekamer in. Wens ons geluk.’ zei de dokter nog tegen me. Na een uur werd mij al verteld dat alle ingewanden zo waren beschadigd door oververhitting dat er geen enkele mogelijkheid meer was om mijn dochter te helpen.”

Nicolette die de hand van Daniëlle vasthoudt op de dag dat ze wordt begraven

Ehrlich, zegt dat Trimbos mensen duidelijk probeert te maken dat ze zo verantwoord mogelijk met drugs moeten omgaan. Bijvoorbeeld door hun drugs te laten testen. Dit geeft geen honderd procent garantie dat de pil veilig is. “Het gebruik van XTC is een soort Russisch roulette. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor de effecten en raken bijvoorbeeld oververhit bij een lage dosering. Als je geen risico wil lopen moet je gewoon niet gebruiken.”
Dinsdagmiddag is Daniëlle op 21-jarige leeftijd in de armen van haar moeder overleden. “Het moment dat ze van de medische apparatuur werd losgekoppeld en alle knopjes een voor een werden uitgedaan, brak ik. Mijn kind is uit mijn leven gerukt.”