De jeugd van toen versus de jeugd van nu……………………

14 jaar, ja 14 jaar nu hoor ik mensen denken 14 jaar toen reed ik op mijn fiets en maakte ik boomhutten, Ja dat was misschien in de jaren 90 zo, tegenwoordig rook je een joint of erger en gebruik je harddrugs en drink je alcohol, Ik was 14 jaar en stond stiekem op mijn eerste houseparty, multigroove vergeet hem nooit meer, Wauw wat is dat gaaf en cool want ik en mijn vriendin waren daar, als 14 jarige, ik sliep bij haar en zij sliep bij mij, onze ouders konden elkaar goed van vroeger, dus het werd ook niet gecheckt niet bij nadenkend wat als ze elkaar tegen komen in de supermarkt, er eigenlijk vanuit gaande dat dat niet zou gebeuren,

Terug naar de multigroove, wij erheen met de trein naar zaandam, we hadden pilletjes gekocht bij een vriend vergeet ze nooit meer, de 3 hoekige mitsubishi’s ze waren een beetje creme kleurig van kleur en hadden een sterkte van 230 mg, dit is tegenwoordig niks want de pillen die in de omloop zijn bevatten soms wel het dubbele, als je een halve van deze op had dan was je wel een paar uur zoet, om later op de avond de andere helft te nemen, wij voelden ons prima in onze sas, en alles en iedereen is leuk lief, we kwamen ook best veel bekende tegen, weliswaar ouderen maar veel mensen die we konden, We hoorden vaak huh hoe zijn jullie nou binnen gekomen we zagen er niet bepaald uit als 18 of 21 maar ook zeker niet als 14, dat was de mazzel die we op dat moment hadden, daarbinnen aangekomen zagen we een tentje staan om je xtc te laten controleren he shit dit hadden we eerder moeten weten, want wij hadden ze al opgegeten, stom en naief kan je het noemen, maar wel een heel avontuur, we zagen geregeld mensen neer gaan, die niet meer konden. Hevig zwetend spugend ogen die weg draaide, weg gehaald worden of omringd door mensen die het allemaal beter wisten, en hem of haar een paar slokken water gaven, eenmaal weer opgelapt, vonden ze het zonde van dat ene pilletje, dus namen ze een volgende, om nog harder te kunnen gaan, geen idee wat je dan bezielt maar het gebeurt,

Bij mij thuis was alles bespreekbaar, en hoefden we nergens over te liegen, info en voorlichting was er genoeg, dus wist dondersgoed waar ik mee bezig was, internet was nog niet zo een hype, en op je mobiel had je het niet, dus vaak zochten we informatie op op school bibliotheek, of vroeg het thuis, Mijn ouders waren er zeker niet blij mee maar tegen houden konden ze het ook niet, omdat je buiten er toch wel aan kon komen, links om rechts om het maakt niet uit eraan komen doe je altijd al is het niet eerste lijns dan is het zeker wel via via, vooral als je net als ik een buiten(rat) was ik was altijd buiten ravotten, want de tijd van de ipad smartphones etc was er nog niet, de computer die er stond was een nintendo of net de playstation, en na het huiswerk maken vond ik niks fijners dan buiten zijn, vrijheid blijheid,

Na het eerste pilletje volgden er zeker meerdere want het bleef niet bij 1 x want het gevoel was fijn, en zo avontuurlijk als dat ik was, wilde ik graag experimenteren, het begon met dat ene pilletje, we haalden altijd de zelfde bij de zelfde persoon, die overigens van onze leeftijd was, maar in een crackhouse woonde omdat zijn ouders ernstig verslaafd waren, hun werden vaak naar buiten gestuurd om te dealen of om de junks te ontvangen, omdat papa en mama te ver heen waren,

Een aantal jaar later kreeg ik een redelijk zwaar ongeluk, waaruit bleek dat ik een zeldzame aangeboren hartlong – afwijking had, ik bespaar jullie alle moeilijke worden en de uitleg, want dan kan ik nog wel 5 A4tjes vol tikken, en snappen doe je het dan waarschijnlijk nog niet, Oei dat was even schrikken,

ik heb namelijk zo een 3 a 4 jaar lang bijna wekelijks wel een pilletje geslikt soms weken of maanden niet, maar als de gelegenheid zich aandeed deden we het zeker wel, En nee niet alleen op feestjes, want ouders denken vaak dat het alleen gebeurt op feestjes, maar aan alle mama’s en papa’s van tieners tot pubers ! wake up !! het gebeurt niet alleen op feestjes, het gebeurt namelijk vaker thuis, bij vrienden waarvan ouders er op dat moment niet zijn, onder het mom film kijken of iets drinken, de alcohol komt op tafel de lijntjes cocaine worden uitgelegd, en de pilletjes worden getikt, waarom thuis ? heel simpel gezegd, daar is toch alles aanwezig, van bank tot bed van koelkast tot keukenkast, alles wat je nodig heb om aan je behoefte op dat moment te voldoen is thuis aanwezig, achtergrond muziekje aan chillen maar met je vrienden, achteraf heb ik vaak gedacht wat er had kunnen gebeuren, met mij. Ik had ook 1 van de jongeren kunnen zijn die het niet na had kunnen vertellen, zeker niet met alle bijkomende klachten die ik later heb gekregen door mijn afwijking.

Ik ben inmiddels zovaak geopereerd dat ik het niet meer op 2 kan tellen en mijn rechterlong verwijderd is 10-11 feb 2015 dat was zeker even schrikken allemaal. Inmiddels zelf moeder, van 2 prachtige meisjes 1 van 6 jaar en 1 van 5 maanden, Angst ja zeker wel, mijn pubertijd en mijn karakter, hoop dat hun het een stuk rustiger aanpakken, enigste wat je kan doen is zo goed en jong mogelijk beginnen met voorlichting, en zeker voorbeelden stellen zoals het niet moet. Laat ze maar zien hoe het niet moet wat er kan gebeuren, maak ze maar bang, heel bang, drugs is voor vele een taboe, maar alcohol op je zestiende is prima vaak bij vele.  Maar alcohol en drugs gaan hand in hand, als je een kind thuis heb, die lekker ondernemen is en houdt van een experimentje, please houd ze scherp in de gaten, want daar begint het bij.

Experimenteren is vaak iets beïnvloedbaarder, en dan sta je soms minder sterk in je schoenen, al zeg je 10 x nee, na 11 x is het misschien ja. Ik hoop dat dit leed mijn gezin bespaard blijft, wees alert, en blijf praten, hoe lastig het ook is.

Dit is mijn ervaring en slikverhaal.

Liefs Dyenne