schijnveiligheid

Afgelopen week schreef John van de Heuvel in zijn column over mijn missie. Hij schreef dat het testen van pillen slechts schijnveiligheid creëerde, dat wil ik vandaag onderschrijven.

Tijdens een presentatie aan de leerlingen vroeg ik wie mij kon vertellen wat testen was. De dame in kwestie kon goed benoemen hoe het proces van testen eruit zag en noemde ook nog wat zij dacht dat er gebeurde. Ik leg de leerlingen iedere keer weer uit wat testen is, wat dit betekent en vooral wat het niet betekent.

Testen is het beste van het slechtste, als je wilt slikken dan is testen een must. Maar zit je dan safe? De mensen die ik sprak en wekelijks spreek denken iedere keer dat als zij hun pillen laten testen dat ze dan veilig zijn……… Het antwoord is NEE, je pillen zijn dan niet veilig. Wel is er gekeken naar de grove samenstelling en hoeveelheden in jouw pil, denk hierbij aan het MDMA gehalte, zuren, kleur, diameter, logo etc. Er wordt bij deze test NIET gekeken naar de andere ingrediënten.  Iedere “kok” zal zijn eigen specialiteiten hebben, dit houdt in dat de een er nog wat andere ingrediënten bij doet en de andere nog wat andere. Deze ingrediënten zie je niet terug bij de test zoals hierboven benoemd. Je ziet dit wel terug als je je pil inlevert en na een week het testrapport thuis krijgt.

Maar wat nu als je diverse pillen in je zak hebt en je weet niet welke bij wie vandaan komen? Laat je dan ook iedere pil testen, of denk je als je er 1 hebt laten testen dat het wel goed zit? Iedere fabrikant heeft zijn eigen processen, je moet bepaalde richtlijnen aanhouden, maar gebeurt dit dan ook? Dit is niet controleerbaar, het is dus een kwestie van vertrouwen………….

Dit alles geldt ook voor de inhoud van een pil, de buitenkant ziet er als een hele uit, je denkt dan ook dat de binnenkant een halve is als je deze door de midden breekt….toch? Niets is minder waar, als de processen niet correct uitgevoerd worden dan zullen de moleculen ook niet goed pakken. Kort samengevat houdt dit dan in dat de inhoud niet evenredig verdeeld is, maar je dit niet ziet. Dus een halve pil wil niet zeggen dat je een halve inhoud hebt, houd hier rekening mee.

Ik zal nooit zeggen dat je niet moet slikken, dit snappen sommige mensen niet. Ik begrijp toch ook dat jullie een leuke tijd willen hebben. Maar ik wil graag dat jullie weten wat de risico.s zijn, dan weet je namelijk waar je mee bezig bent. Dus slik als je wilt slikken, weet dat ik jullie nu niet en ook later niet veroordeel.

Nicolette